Just another weblog
Wednesday September 19th 2018

Czekoladowe founde – co to jest i jak przygotować ?

choko

Czekoladowe founde to zapewne dla wielu z nas rzecz nowa, bo pochodzi ona z kuchni szwajcarskiej i nie jest zbyt znana w Polsce. Może tam nie była ona wykonana dokładnie w tej formie, lecz technicznie było to to samo. Founde to danie, gdzie to w rozpuszczonym serze zanurza się warzywa lub mięso. Można się domyślić, że tytułowa wersja różni się tym, że to czekolada pełni role sera, a warzywa zastępują owoce. Ta słodycz w teorii nie jest trudna do przygotowania, lecz wymaga specjalnego sprzętu, do którego należą: specjalne naczynie na czekoladę, podgrzewacz i widelczyki do founde. Oczywiście można znaleźć zamienniki takie jak: rondelek na czekoladę, a widelczyki choćby zwykłymi patyczkami do szaszłyków.

Przygotowanie

Posiadając przygotowane już wcześniej naczynia będziemy potrzebować składników takich jak:

  • 3 tabliczki czekolady (najlepiej żeby dwie były gorzkie i jedna mleczna)
  • Śmietana
  • Owoce

Przed rozpoczęciem topienia czekolady najlepiej przygotować owoce, obierając je i krojąc je na małe kawałki. Później rozkrusz czekoladę na małe kawałki, aby lepiej i szybciej się rozpuściła. Następnie do naczynia do founde wlej śmietanę i stopniowo dodawaj czekolady. Trzeba też zadbać o odpowiednią gęstość konsystencji. Gdy będzie zbyt płynna, trzeba więcej czekolady, a jeśli sytuacja jest odwrotna, dodać śmietany. Kiedy już płynna czekolada będzie gotowa, utrzymuj odpowiednią temperaturę, aby nie zastygła. Wtedy już tylko wystarczy nabić na widelczyk owoc i zanurzyć go w czekoladzie.

W tym momencie prawdopodobnie już zastanawiasz się jak by to było zanurzyć się w smaku takiego founde. Powinieneś jednak przestać marzyć i spełnić marzenia! Nie jest to łatwe do przygotowania, ale za to super smaczne. Możesz też zaprosić do degustacji znajomych i bliskich, którzy z pewnością docenią gest i pamięć o nich. Bo przecież nie na co dzień mamy możliwość spróbowania czegoś tak unikalnego i dobrego, prawda?

Podsumowanie

Na pewno czekoladowe founde nie należy do najłatwiejszych do przygotowania słodkości, lecz absolutnie jest warte zachodu. Jest to wybitny specjał, który nie bez powodu jest tak lubiany w zachodniej europie. Nie posiadanie specjalnych naczyń dodatkowo utrudni wykonanie tego, ale jeśli jesteśmy pomysłowi na pewno damy rade. Natomiast jeśli nie mamy czasu, aby przygotować sobie tą słodycz, zawsze możemy udać się do specjalnego lokalu jakim jest cukiernia. Nie należy to do najtańszych, lecz jest warte swojej ceny i zachodu. Od founde przecież wywodzi się coś takiego jak czekoladowa fontanna.

 

More from category

W tym roku czekoladki na dzień dziecka
W tym roku czekoladki na dzień dziecka

Dzień dziecka już niedaleko, co oznacza kolejną okazję do podarowania drobnych upominków oraz zaszczepienia z [Read More]

Style pływackie
Style pływackie

Dzis poznamy kilka stylów pływackich. Różnią się one wieloma cechami. Dzięki niektórym płyniemy szybciej ale [Read More]

Interesting Sites

    Archives