Just another weblog
Wednesday September 19th 2018

Ręcznie robione pralinki czekoladowe, tylko przez ciebie!

ręcznie robione praliny

Ręcznie robione pralinki czekoladowe to pewność że w czekoladki zostało przelane całe serce i ciężka praca w ich zrobienie. A może byś tak sam spróbował? My ci w tym pomożemy!

Składniki:

– pół szklanki cukru pudru

– 1 szklanka orzechów laskowych, prażone, obrane

– 550g gorzkiej czekolady, posiekanej

– 100ml śmietany

– 100g masła, posiekana

– 200g białej czekolady, posiekanej

Krok 1: Podstawy

Umieść ruszt do pieczenia w piekarniku, a na nim papier do pieczenia. Teraz przejdziemy do przyrządzania pralin. Wsyp cukier i pół szklanki wody do garnka i mieszaj to ze sobą, podgrzewając jednocześnie garnek na średnim ogniu. Rób tak do czasu aż cukier się nie rozpuści i nie zacznie się gotować. Używając pędzla kuchennego, zamocz go w wodzie i zgarnij pozostałe kryształki cukru ze ścianek garnka. Po czym zwiększ poziom ognia z średniego na wysoki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 8-10 minut lub do momentu uformowania się karmelu. Tak przygotowany karmel wymieszaj z orzechami i zalej przygotowaną przez ciebie tacę. Odłóż do ostygnięcia i stwardnięcia.

Krok 2: zabierzmy się za czekoladę

Umieść 400 gram gorzkiej czekolady w misce żaroodpornej, a następnie przelej śmietanę i masło do rondelka. Tak przygotowane produkty ustaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, po czym polej czekoladą. Odstaw do ostygnięcia na 2 minuty, a po tym czasie wymieszaj dobrze, aż do momentu gdy uzyskasz jednolitą masę. Wstaw to później do lodówki na 20 minut lub do czasu aż to wszystko usztywnieje.

Krok 3: Ręcznie robione pralinki czekoladowe

W malakserze, umieść nugat aż do czasu dobrego posiekania. Przenieś to do miski i wymieszaj z mieszaniną czekolady. Wstaw to do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij i uformuj kulkowe pralinki i umieść na tacy. Po raz kolejny umieść w lodówce na dobrą godzinę czasu lub do czasu utwardnienia.

Krok 4: Dopieszczenie

Stop pozostałą ciemną i białą czekoladą oddzielnie w żaroodpornej misce nad rondlem z lekko gotującą się wodą. Po czym schłódź do temperatury pokojowej. Oblej trufle przygotowaną ciemną i białą czekoladą. Wstaw do lodówki na 20 minut lub do momentu gdy będą gotowe. Możesz udekorować trufle posypkami. Tak ręcznie robione praliny mogą one być przechowywany w lodówce do 2 tygodni.

 

Interesting Sites

    Archives